Van maandag 19 februari t/m maandag 11 maart 2024 heeft u de kans om een levensgrote replica van de Lijkwade van Turijn te zien in de Basiliek!

Het originele doek bevindt zich sinds 1578 in het bezit van het Vaticaan en wordt bewaard in de Dom van Turijn (Noord-Italië.) Historische overleveringen tonen aan dat de lijkwade daarvoor een reis heeft gemaakt van Jeruzalem naar Turkije: Edessa (nu bekend als Urfa) en vervolgens Constantinopel (nu bekend als Istanboel), vervolgens naar Griekenland: Athene, gevolgd door Frankrijk; Lirey en Chambéry tot uiteindelijk Turijn. Het doek heeft daarbij oorlogen, plunderingen en branden overleefd waarvan de sporen nog duidelijk zichtbaar zijn.

Vanaf het begin af heeft men geloofd dat dit het doek was waarin Jezus werd gewikkeld toen hij was gestorven.
Het werd altijd met veel eerbied door vorsten bewaard en af en toe tentoongesteld.

Voor diegene die zich graag willen verdiepen in de lijkwade biedt de expositie “Wie is de man van de Lijkwade” een waardevolle gelegenheid om zich te verbinden met en verdiepen in de historie én werkelijkheid.

De expositie bevat een levensgrote kopie van de lijkwade, een uitgebreid overzicht van archeologische vondsten, artefacten en toelichtingen op de diverse wetenschappelijke onderzoeken. De expositie gaat niet in discussie over de echtheid van de lijkwade maar wil mensen aan het denken zetten over het lijden en de persoon van Jezus.

De tentoonstelling is samengesteld door een team van gerenommeerde wetenschappers. De Stichting Othonia, die de belangstelling voor en het wetenschappelijk onderzoek naar de lijkwade promoot, zorgde voor de vervaardiging van de exacte replica’s.

DatumTijdstipWatDoelgroep
19 februari – 11 maart 2024openingstijden Basiliekexpositiegeïnteresseerden
zondag 25 februari 2024aansluitend aan de H. Mis van 11u (12:00-13:00)lezingvolwassenen
zondag 25 februari 2024
15:00-16:00
Engelstalige
lezing
volwassenen
zondag 3 maart 2024aansluitend aan de H. Mis van 11u (12:00-13:00)lezingvolwassenen
Bovenstaande planning zal nog worden aangevuld.
Wilt u met uw groep ook de expositie komen bezoeken (evt. vergezeld door een lezing) neem dan contact op.